Ατομική ψυχοθεραπεία
Συχνά ένα άτομο αναζητά ψυχοθεραπεύτρια/τή όταν βρίσκεται αντιμέτωπο με δυσάρεστα συναισθήματα ή καταστάσεις. Στην ατομική συστημική ψυχοθεραπευτική διαδικασία οι δυσκολίες δεν περιορίζονται στο «σύμπτωμα» και δεν εντοπίζονται μόνο «εντός» του ατόμου, αλλά διερευνώνται στο πλαίσιο των σχέσεων του. Τα άτομα, δηλαδή, προσεγγίζονται ως ενεργά μέλη ευρύτερων συστημάτων (οικογένεια, ζευγάρι, συντροφικές σχέσεις, φιλικό περιβάλλον, εργασιακό πλαίσιο, κ.ά.), μέσα στα οποία αναπτύσσουν συνεχή αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Σε ένα άτομο που συμμετέχει σε ατομική συστημική ψυχοθεραπευτική διαδικασία δίνεται χώρος και χρόνος να μοιραστεί το βίωμά του και να «φέρει τις φωνές» των σημαντικών άλλων σε ένα ασφαλές θεραπευτικό περιβάλλον. Οι συνεδρίες απευθύνονται σε ενήλικες και έφηβα άτομα.
Θεραπεία ζεύγους
Η σχέση ενός ζευγαριού μπορεί να συνδέεται με αισθήματα αγάπης, στήριξης και ασφάλειας, αλλά συγχρόνως μπορεί να αποτελέσει και πηγή δυσφορίας, εντάσεων και συγκρούσεων. Τα ζευγάρια συχνά αναζητούν τη θεραπεία σε περιόδους που βιώνουν αλλαγές στη ζωή τους, όπως είναι ο ερχομός ή ο αποχωρισμός ενός παιδιού, η απώλεια κάποιου σημαντικού προσώπου, η αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας, η απώλεια/αλλαγή εργασίας, ο ενδεχόμενος χωρισμός κ.ά. Η θεραπεία ζεύγους εστιάζει στους τρόπους επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ του ζευγαριού, επιτρέποντας παράλληλα την ανάδυση των ατομικών βιωμάτων και εμπειριών, ώστε να κατανοηθεί το πώς αυτά επηρεάζουν τη σχέση τους. Ακόμη, η θεραπευτική διαδικασία προσφέρει τη δυνατότητα να συζητηθούν τα αδιέξοδα και οι δυσκολίες και να δημιουργηθεί ο χώρος, μέσα στον οποίο το ζευγάρι μαζί, αλλά και ο καθένας χωριστά θα «θυμηθεί» ή/και θα ανακαλύψει νέους τρόπους επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης.
Θεραπεία Οικογένειας
Συχνά ένα μέλος μίας οικογένειας αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία, η οποία μπορεί να αναστατώνει όχι μόνο το ίδιο το άτομο, αλλά και το οικογενειακό του πλαίσιο με ποικίλους τρόπους. Η δυσκολία αυτή ενδεχομένως να αποτελέσει μία «πρόσκληση» προς όλα τα μέλη της οικογένειας, ώστε να συμμετέχουν σε κοινές θεραπευτικές συναντήσεις, κατά τις οποίες θα δοθεί η δυνατότητα να ακουστούν «φωνές», που συνήθως δεν ακούγονται, αλλά και να κατανοηθούν τα ιδιαίτερα βιώματα και οι εμπειρίες που το κάθε μέλος φέρει. Σε μία οικογενειακή συστημική θεραπεία επιδιώκεται η ανάδειξη των μοτίβων επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών μίας οικογένειας. Δείχνοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της κάθε οικογένειας, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε από κοινού νέους τρόπους επικοινωνίας αντί αυτών που φαίνεται μέχρι τώρα να δυσχεραίνουν τις σχέσεις και να ενισχύσουμε αυτούς που μοιάζουν περισσότερο χρήσιμοι και ανακουφίζουν το κάθε μέλος και όλη την οικογένεια μαζί.
Online συνεδρίες
Η όλο και συχνότερη χρήση του διαδικτύου και των τεχνολογικών μέσων επιτρέπει σε ανθρώπους που βιώνουν διάφορους περιορισμούς την πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες μέσω τηλεδιάσκεψης. Η περίοδος της πανδημίας του Covid-19 ανέδειξε την αναγκαιότητα υποστήριξης όλο και περισσότερων ατόμων σε ψυχολογικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο μέσω online συναντήσεων. Οι διαδικτυακές συνεδρίες επιτρέπουν σε ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, σε ανθρώπους με επιβαρυμένο πρόγραμμα και σε ανθρώπους με αλλαγές στη ζωή τους (π.χ. γονεϊκότητα, μετανάστευση) να λαμβάνουν υποστήριξη σε οποιοδήποτε μέρος βρίσκονται. Όλες οι προαναφερθείσες υπηρεσίες πέρα από δια ζώσης παρέχονται και online.
*Είναι σημαντικό και αναγκαίο κατά τη διάρκεια των δια ζώσης, αλλά και των διαδικτυακών συνεδρίων να διασφαλίζεται το απόρρητο και η ιδιωτικότητα τόσο των ατόμων που «έρχονται» σε θεραπεία, όσο και των θεραπευτών/τριών.