Νατάσα Ανδρεάδου

Νατάσα Ανδρεάδου

Απόφοιτη Τμήματος Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)
Συστημική και Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία
Msc «Κοινωνική Ψυχολογία & Ψυχοκοινωνικές Παρεμβάσεις», Α.Π.Θ.
Υποψήφια Διδακτόρισσα στο πεδίο της Κοινωνικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Α.Π.Θ.

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα μας!

Ονομάζομαι Νατάσα Ανδρεάδου και είμαι ψυχολόγος, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με άδεια άσκησης επαγγέλματος (ΔΔΥ/ΠΚΜ/399566/9584/2015). Έχω ολοκληρώσει την τετραετή εξειδίκευσή μου στη «Συστημική & Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία» στο Ινστιτούτο Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αποτελεί φορέα πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA). Επιπλέον, έχω παρακολουθήσει το πρόγραμμα «Κλινική Εκπαίδευση στην Ψυχική Υγεία» στην Ά Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική στο Γ.Ν. «Παπαγεωργίου», στη Θεσσαλονίκη. Έχω, ακόμη, ολοκληρώσει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Κοινωνική Ψυχολογία & Ψυχοκοινωνικές Παρεμβάσεις» στο τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.

Στο σήμερα, είμαι υποψήφια διδακτόρισσα του τμήματος Ψυχολογίας στο πεδίο της Κοινωνικής Ψυχολογίας του ΑΠΘ, καθώς επιδιώκω να εμβαθύνω περαιτέρω στον ερευνητικό τομέα, με σκοπό την ανάλυση και ανάδειξη επίκαιρων κοινωνικών φαινομένων υπό μία κοινωνιοψυχολογική και λογοψυχολογική προσέγγιση. Η ενασχόλησή μου με την έρευνα από το προπτυχιακό επίπεδο σπουδών μου μέχρι και σήμερα εστιάζει σε ποιοτικές μεθόδους ανάλυσης και προσέγγισης σημαντικών κοινωνικών ζητημάτων. Ταυτόχρονα, εργάζομαι στο ιδιωτικό μου γραφείο, όπου παρέχω υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και ψυχοθεραπείας, διαδικτυακά και δια ζώσης, σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες. Σύμφωνα με τις αρχές της Συστημικής και Οικογενειακής ψυχοθεραπείας επιχειρώ με επαγγελματισμό, συνέπεια, σεβασμό και ιδιαίτερη προσοχή στον κώδικα δεοντολογίας την υποστήριξη των ατόμων που προσέρχονται στον χώρο μας. Σημαντικό κομμάτι της δουλειά μου αποτελεί η προσπάθεια που καταβάλλω ώστε οι άνθρωποι να βιώνουν το θεραπευτικό πλαίσιο ως χώρο προσωπικής έκφρασης, ως χώρο που επιτρέπει το μοίρασμα και που καταφέρνει επιπλέον να συνομιλεί με τον κόσμο εκεί έξω.

Επιλέγω κυρίως διαλογικές και συνεργατικές διαδικασίες, οι οποίες δίνουν έμφαση στα διαφορετικά συστήματα στα οποία υπάρχουν οι άνθρωποι και στις τρέχουσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επηρεάζουν τον ψυχισμό. Θεωρώντας ότι τα διάφορα συμπτώματα και οι δυσκολίες με τις οποίες τα άτομα έρχονται συχνά σε επαφή (άγχος, δυσφορία, θλίψη, απογοήτευση) δημιουργούνται και αναπαράγονται στο διαπροσωπικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, εστιάζω στις σημαντικές σχέσεις, στους ρόλους και στα αξιακά συστήματα σύμφωνα με τα οποία οι άνθρωποι έχουν διαμορφωθεί. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της θεώρησης και της θεραπευτικής μου προσέγγισης αποτελεί η επιθυμία να κατανοήσουμε και να προσδώσουμε νέα νοήματα στις παγιωμένες θέσεις και βιώσεις του «είναι» μας και των σχεσιακών μας συνάψεων.

Από το 2018 έχω εργαστεί ως ψυχολόγος σε διαφορετικά πλαίσια και προγράμματα φορέων (όπως Intersos Hellas, Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, ΑΡΣΙΣ), όπου το ενδιαφέρον μου για τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις διακρίσεις σε βάρος μειονοτήτων της κοινωνίας μας αποτυπώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσω της παροχής ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες ανά τα χρόνια (γενικός, προσφυγικός, μεταναστευτικός πληθυσμός – ενήλικος/ανήλικος πληθυσμός). Συγκεκριμένα, η ενασχόλησή μου με κοινωνικές ομάδες που βιώνουν καταπίεση και διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και δυσμένειας είχαν ως σκοπό την κάλυψη βασικών αναγκών, τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, υγείας, εύρεσης εργασίας και στέγασης και την υποστήριξη τους ως προς τα πολλαπλά τραύματα που έχουν υποστεί σε διαφορετικά πεδία της ζωής τους. Έχω ακόμη υπάρξει εθελόντρια στην περιοχή της Θεσσαλονίκης στο 4ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, στο Παιδοογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» και σε camp σε δομές με ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες παρέχοντας υποστήριξη στα παιδιά μέσα από δημιουργικές και πολιτιστικές δραστηριότητες συνδέοντάς τα με τον ευρύτερο κοινωνικό ιστό.

Τέλος, εκτός από τη συνεχή εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή μου πορεία υποστηρίζω και τη συνεχή κατάρτιση μου, την οποία θεωρώ απαραίτητη για την εξέλιξή μου τόσο σε ατομικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο, συμμετέχοντας ενεργά σε επιμορφωτικά σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες.

Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με τη φωτογραφία και την τρέχουσα περίοδο προσεγγίζω μέσα από τη φωτογραφική μου ματιά ζητήματα που διαπραγματεύονται οι θηλυκότητες στο σήμερα, το θέμα της διαφοροποίησης και τις διαγενεακές επιρροές που τις συνοδεύουν και συχνά μπορεί και να τις εγκλωβίζουν.