
Γαλάτεια Γεωργίου
Απόφοιτη Τμήματος Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)
Συστημική και Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία
Msc «Κοινωνική Ψυχολογία & Ψυχοκοινωνικές Παρεμβάσεις», Α.Π.Θ.
Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα μας!
Ονομάζομαι Γαλάτεια Γεωργίου, είμαι ψυχολόγος (MSc) και Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια με άδεια άσκησης επαγγέλματος (70268/2576/2016).
Αποφοίτησα από το τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. το 2016 συνεχίζοντας με Μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ψυχολογία & τις Ψυχοκοινωνικές Παρεμβάσεις. Την ίδια περίοδο εκπαιδεύτηκα σε κλινικά πλαίσια, όπως τα Α΄ Οξέα και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού τομέα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα συμμετείχα στο πρόγραμμα «Κλινική εκπαίδευση στην Ψυχική Υγεία» στην Ψυχιατρική Κλινική του Γ.Ν. «Παπαγεωργίου».
Το 2022 ολοκλήρωσα την τετραετή μου εκπαίδευση και εξειδίκευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Ινστιτούτο Συστημικής Προσέγγισης και Οικογενειακής Θεραπείας, πιστοποιημένο εκπαιδευτικό κέντρο από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA). Παράλληλα, έχω ασχοληθεί με το πεδίο της έρευνας σχετικά με την ψυχική υγεία των συγγενών/φροντιστών ατόμων που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ στο παρελθόν υπήρξα εθελόντρια σε δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης της Ε.ΠΡΟ.ΨΥ.Η στα Ιωάννινα και σε προγράμματα της ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη.
Η εργασιακή μου πορεία ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Πρώην ΤΕΙ Ηπείρου) όπου κι εργάστηκα ως ψυχολόγος για έναν χρόνο παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Από αυτή τη θέση επιχείρησα να κατανοήσω την πολυπλοκότητα των βιωμάτων των ατόμων αυτών, τα οποία βρίσκονταν στο κατώφλι της ενηλικότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο αλλαγών και μεταβάσεων, και παράλληλα να τα «συνοδεύσω» στην ανεύρεση χρήσιμων τρόπων προσαρμογής και βίωσης αυτού του νέου σταδίου ζωής.
Στη συνέχεια, για περισσότερα από 4 χρόνια εργάστηκα σε Διεθνείς ή/και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ΙNTERSOS, Intersos Hellas) παρέχοντας ψυχολογική και ψυχοθεραπευτική υποστήριξη σε επιζώντες και επιζώσες πολέμου, έμφυλης βίας και βασανιστηρίων στη Λέσβο, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη. Στόχος μου κατά τη θεραπευτική διαδικασία ήταν να αισθάνονται οι άνθρωποι ότι το βίωμα τους «ακούγεται» και πλαισιώνεται, ώστε να ανακτούν σταδιακά την αίσθηση ασφάλειας και σύνδεσης με το παρόν. Η έμφαση έτεινε να δίνεται στα αποθέματα και τους τρόπους που τους βοηθούσαν να νοηματοδοτούν διαφορετικά τις γεμάτες αντιξοότητες εμπειρίες που βίωσαν και συνέχιζαν να βιώνουν.
Ακόμη, έχω εργαστεί ως ψυχολόγος σε πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με στόχο την ψυχοκοινωνική υποστήριξη κοινοτήτων Ρομά. Η συμβολή μου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν, μέσα από ατομικές, ομαδικές ή και οικογενειακές συναντήσεις με τους ανθρώπους, να προάγεται η επικοινωνία και το «σχετίζεσθαι». Στην πιο πρόσφατη απασχόλησή μου στην ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, και συγκεκριμένα στο Κέντρο Ημέρας Στήριξης Εργαζομένων, παρείχα τις υπηρεσίες μου σε άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικές δυσκολίες στο πεδίο της εργασίας τους, είτε ατομικά είτε σε ομαδικά πλαίσια, επιχειρώντας όχι μόνο να εστιάζω στις προκλήσεις που βιώνουν, αλλά να «φωτίζω» με έναν πολυδιάστατο τρόπο τις δυνατότητες και τις δεξιότητές τους. Από τις αρχές του 2023, εργάζομαι ψυχοθεραπευτικά υποστηρίζοντας δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά, άτομα, ζευγάρια και οικογένειες.
Η έως τώρα εργασιακή μου εμπειρία με ανθρώπους που έχουν βιώσει ή και συνεχίζουν να βιώνουν έντονα τραυματικές εμπειρίες, γενικευμένο άγχος και φόβο, απώλειες, πένθος, δυσκολίες στη διάθεση και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, σε συνδυασμό με τη Συστημική μου προσέγγιση, έχουν συμβάλει ώστε να κατανοώ την πολυπλοκότητα των βιωμάτων των ατόμων προσεγγίζοντάς τα πολύπλευρα κι αναζητώντας συγχρόνως, τα ψυχικά τους αποθέματα. Για μένα είναι σημαντικό κατά τη θεραπευτική διαδικασία, μέσα από τον διάλογο, οι άνθρωποι να αναστοχάζονται σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση που βιώνουν και να ευνοείται η ανάδυση νέων δυνατοτήτων, διευρύνοντας έτσι το πεδίο του δυνατού και ανοίγοντας νέους ορίζοντες και επιλογές στους ίδιους και τις σχέσεις τους.